Se video

The conference was filmed. Here you can watch all of them:

Begynnelsen

Aslak Borgersud

Aslak Borgersrud, redaktør i Computerworld (ja, han fra Gatas parlament), setter det hele i gang og sørger for en god start på dagen.

Vakker informasjon

David McCandless

I en tid preget av informasjonsoverlast, grenseløse mengder tekst, og ikke minst: “big data”, vokser behovet for visualisert, lett tilgjengelig informasjon. David McCandless er en av de ledende fagpersonene innenfor dette feltet. I dette foredraget viser han oss hvordan visualisering av data, kunnskap og ideer gir interessante, uventede og innimellom nesten magiske resultater.

Generasjonskiftet

Johan Høgåsen-Hallesby

«I følge en amerikansk rapport gjør kidsa i Korea helt sjuke ting på Snapchat. Glem alt du vet, verden vil snus på hodet!» messes det på frokostseminarer for livredde markedsjefer. Sikkert. Men det er andre generasjonsskifter enn alder vi må snakke om, sier Johan. 20 år etter den første, norske hjemmesiden knaker det i metaforene, hvordan kan vi forstå den digitale kakofonien som buldrer i horisonten?

Slik forbedrer du kundeopplevelsen - med hjelp fra psykologien

Jostein Magnussen

I gamle dager (forrige tiår) var vi mest opptatt av å lage brukervennlige og attraktive nettsider. Men hva hjelper det, hvis vi svikter i andre kanaler? Det blir som et friskt og saftig jordbær i en kurv med råtne. For å lage gode digitale løsninger må vi kartlegge landskapet de skal passe inn i. Den oppvoksende generasjon vil straffe deg hvis du ikke fikser kundeopplevelsen. Jostein viser deg hvordan gjennom å koble psykologi og design.

Den materielle verden

Tom Armitage

Den moderne designeren jobber mer med materialer enn noen gang før. Ikke bare håndgripelige materialer som web, software eller smarttelefonen, men også de mer uhåndgripelige som data, tid og nettverk.

Spørsmålet er hvordan vi blir kjent med de ulike materialene og deres muligheter, det må til for å lage godt design. Det krever tid til utforskning, det er ikke nok å lese, se på dem eller å tegne litt, vi må grave dypere. Vi må leke, så kanskje det er bedre å tenke at du skal lage en leke heller enn å lage en prototype.

I dette foredraget vil Tom se på hva materialer er og kan være. Han vil snakke om hvordan du kan tilnærme deg materialer, nytten ved å utforske, og verdien av å leke med dem.

Hvordan kan innholdsstrategi endre organisasjonen din?

Jonathan Kahn

Vi lever i kommunikasjonens og delingens tidsalder, men mange henger igjen i gamle, lite kundeorienterte strukturer. Som webarbeidere får vi ikke gjort jobben vår skikkelig hvis resten av organisasjonen ikke prioriterer brukerbehov og tilpasser seg endrede forventninger og krav. Derfor må vi skape forandring.

I dette foredraget snakker Jonathan Kahn om hvordan vi kan bruke web- og innholdsstrategier til å endre hele virksomheten, ikke bare websidene. Det er vanskelig å endre kulturer, men det er mulig, og her lærer du hvordan du kan komme i gang med det samme.

Hvordan overbevise om viktigheten av brukerundersøkelser?

Tomer Sharon

En ny generasjon av brukere forventer og forlanger at alt bare skal virke, aller helst like enkelt som på smarttelefonen deres. I det andre hjørnet: En ledelse som mener den vet best og en organisasjon som ikke er vant til, kanskje ikke engang ønsker, å ta brukerne med på råd. I midten: Frustrerte og ensomme UX-folk som sliter med å få kolleger og sjefer til å tenke annerledes og forstå hvorfor brukerundersøkelser og brukeropplevelse er viktig.

Tomer presenterer åtte historier med eksempler på hva som virker, hva som ikke virker, og hvordan disse problemene kan løses.

Tilgjengelighet på web

Christian Spidsberg, Derek Featherstone

Tilgjengelighet på web er viktig for å sikre at nettsider og applikasjoner vi lager kan brukes av alle, inkludert de med nedsatt funksjonsevne. I Norge er en ny tilgjengelighetslov nettopp på plass, den pålegger oss å lage nettsider tilgjengelig for alle. I denne sesjonen vil Derek snakke om hva tilgjengelighet betyr, hvordan du kan sikre at innholdet er tilgjengelig og lære deg hvordan du kan gjøre design bedre for alle ved å gjøre det tilgjengelig for funksjonshemmede.

I tillegg vil Christian fortelle deg hvordan UDI jobber med universell utforming på nye udi.no. Du får vite hvordan du organiserer arbeid med universell utforming og hvordan du sikrer deg at det blir en sentral del av utvikling og forvaltning av nettstedet.

Nettstedssøk i et nøtteskall

Louis Rosenfeld

Du skulle bare ha visst hva du egentlig vet om brukerne dine! Hvis du har en søkemotor på nettsiden dine, sitter du på en gullgruve av informasjon: Søkedata som forteller hva brukerne virkelig leter etter på sidene dine, og hvilke ord de bruker når de leter. Analyserer du disse dataene systematisk, vil du lettere kunne identifisere og løse problemer med innhold, navigasjon og søk på nettsidene.

Louis Rosenfeld viser deg hvordan du kan bruke analyse til å komme i dialog med brukerne dine, lytte til og forstå brukernes behov, måle om nettsidene møter behovene og forbedre innhold, navigasjon og søk for å møte behovene bedre.

Skriv som et menneske, tenk som en robot

Sara Wachter-Boettcher

Unge brukere stiller skyhøye krav til at innholdet vårt skal være tilgjengelig og se bra ut på alt fra små mobiler til store pc-skjermer. Men ingen designer eller webredaktør kan gå igjennom tusenvis av sider i alle varianter for å sjekke at en stor, responsiv nettside fungerer og fremstår like bra i alle formater. I stedet er vi henvist til å stole på at de tekniske løsningene våre sørger for å tilpasse, formatere og lenke opp innholdet på riktig måte. Slike tekniske løsninger kalles ofte roboter, eller ’boter.

I dette foredraget lærer du mer om:

  • hvordan robotene virker, hva du kan bruke dem til og hva svakhetene deres er
  • hvordan de ulike delene av innholdet utgjør en helhet, og hva som får dem til å fungere sammen
  • hvordan du kan ta riktige beslutninger om innholdet og hvordan det kobles til annet innhold basert på logikk og regler

Alle bør kunne kode litt

Jenn Lukas

Hvis alle som lager web lærer seg litt kode, er det mye som blir enklere enn det er idag. Jenn Lukas forklarer deg hvordan du som ikke er utvikler kan få bedre resultater gjennom å lære deg litt html – det er ikke sikkert det er så vanskelig som du tror.

Case: Jakten på gullet og Det første valget med åpne stortingsdata

Anna-Stina Karlsen, Marit Dorothea Bjørnstad & Daniel Rees

I denne sesjonen får du to aktuelle case fra Skatteetaten og Holder de ord.

Jakten på gullet: For å kunne lage gode nettsider, må man ha stålkontroll på brukernes behov – eller “gullet”, som Anna-Stina og Marit kaller det. De to kommunikasjonsrådgiverne fra Skatteetaten graver daglig etter gull, og involverer flere deler av organisasjonen i jakten. Anna-Stina og Marit viser oss hvilke metoder de bruker, hvordan de omsetter brukerbehovene til reelle tiltak og innhold, og hvordan de måler effekten av det.

Det første valget med åpne stortingsdata: Holder de ord er Norges nye politiske vaktbikkje, bygget på åpne data og åpen kildekode. Daglig leder Daniel forteller om erfaringer med valgkampen 2013, og hva som har vært mulig å få til når statsviter- og datanerder finner sammen.

Case: Operaen og GE Money Bank

Linda Christin Halvorsen, Aleksander Hakestad

I denne sesjonen får du to aktuelle case som er spesielt nyttig for deg som jobber med UX til daglig.

Operaen: I mars i år fikk Den Norske Opera & Ballett nye nettsider. Konseptet for den nye løsningen skulle bidra til økt billettsalg, styrket merkevare og kanskje viktigst: sikre en god brukeropplevelse. Dette er jo typisk for mange konsepter – men hvordan kan du vite at du treffer? Linda tar deg med på reisen og gir gode råd.

GE Money Bank: Da GE Money Bank skulle forbedre sitt mobilnettsted tok de utradisjonelle valg. De tenkte lengre enn å tilpasse designet etter skjermstørrelse og de måtte forstå kundeadferden i flere situasjoner og distribusjonsledd. Mobilnettstedet ble også utvilket med høyt kostnadsfokus som ble styrende for mange av valgene. På toppen av dette har de et mål om å lage det raskeste mobilnettstedet i verden. Du vil blant annet få høre om UX ved bygging av skjemaer og navigasjon, hvordan de oversatte analyse til design og bruk av billige og enkle metoder for styrking av sluttproduktet. Aleksander gir deg også innblikk i feilene de gjorde underveis og hvordan de gjorde innsalget i organisasjonen.

Adopter en bruker

Tom Halsør

99.9% av de flinkeste folkene jobber ikke for deg. Hvorfor ligger denne fantastiske muligheten nesten helt urørt? Det er lett å se potensiale i å innvolvere brukerene, men det er veldig vanskelig å omsette dette til verdier for både prosjekt og bruker.

Hvorfor er det så vanskelig? En historie om mot, sunn fornuft og brukeradopsjon.

Konvertering for informasjonsnettsider

Kjell-Morten Bratsberg Thorsen

Måling er altfor ofte rettet mot de som selger. Det handler om å få besøkende gjennom kjøpsprosessen og bli kunder. Men hva med nettsider der oppgavene ikke like enkelt kan leses ut av webstatistikken? Hvordan vet du om brukere får svar på sine spørsmål eller forlater nettstedet ditt akkurat like spørrende?

Kjell-Morten svarer på hvordan du kan vite om nettstedet ditt gjør jobben sin – også når du ikke kan sette likhetstegn mellom suksess og en kvitteringsside.

Stil og tone

Kate Kiefer Lee

Stil og tone handler om å skrive for levende mennesker med en klar, konsistent ”merkevarestemme”, der det er innholdet som styrer måten man skriver på. Kate Kiefer Lee vil dele erfaringer fra MailChimp, og gjennomgå Mailchimps stil- og toneguide – VoiceandTone.com. Hun viser oss eksempler på empatisk innhold fra ulike selskaper, og vil snakke om hvordan man håndterer følsomme temaer og hvordan man lager innhold for sensitive situasjoner.

Kate deler med oss noen av hennes favoritter blant stil- og toneguidene der ute, og vil snakke om hvordan man kan lage retningslinjer som gjør det gøy å skrive, også for folk som ikke er tekstforfattere. Hun vil selvsagt også snakke om hvilke konsekvenser virksomhetens kultur får for stil og tone.

Generasjon touch

Torgeir Waterhouse, Ragnar Tørnquist

Ragnar Tørnquist står bak Den lengste reisen, et klassisk dataspill fra tiden da “pek og klikk”-eventyrspill var det morsomste i verden. Nå skal han følge opp, men hvordan har spill forandret seg siden nittitallet?

Og det blir mer. Torgeir Waterhouse tvang Apple i kne og fikk data-giganten til å droppe kopisperre på mp3-filene i Itunes. Nå er han it-lobbyist og direktør, men fortsatt en av de fremste internett-tenkerne vi har.

Alt handler om generasjonsskiftet, om hvordan fremtidens teknologi bør påvirke oss i dag.